Lieve hart! en gevangen wind Ebook Tooltip

Afbeeldingen

Inkijkexemplaar

Artikel vergelijken

  • Nederlands
  • E-book
  • 9789082480320
  • 08 februari 2017
  • 193 pagina's
  • EPUB met digitaal watermerk
Alle productspecificaties
  • Je leest ebooks gemakkelijk op je Kobo e-reader, of op je smartphone of tablet met de bol.com Kobo app. Let op! Ebooks kunnen niet geannuleerd of geretourneerd worden.

Samenvatting

In deze uitgave zijn de twee vervolgromans Lieve Hart! en Gevangen Wind gebundeld. 1906: de zeventienjarige creatieve Marrie leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en draagt als oudste dochter met veel toewijding bij aan de zorg voor haar zusjes. Tegen de zin van haar moeder scharrelt Marrie met Lammert de vissersknecht en kort nadat Marrie zwanger is geraakt, keert hij na een heftige zeestorm niet meer terug. Acht jaar later: Marrie verlaat met gemengde gevoelens het dorp Huizen om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Haar wereld van vissers en botters veranderd in die van veeboeren, kazen en venters. Met haar handwerkkunsten als inzet probeert ze opgenomen te worden in de commune, alleen denken de inwoners daar anders over. Dan overkomt haar iets afschuwelijks en ontstaat er tussen verleden en heden een onoverbrugbare kloof. De auteur Janine van der Hulst-Veerman is met haar gezin autochtoon inwoonster van het voormalige vissersdorp Huizen. In 2016 verwezenlijkte zij haar droom en publiceerde de roman Gevangen Wind die met veel succes en lovende recensies werd ontvangen. Haar schrijfstijl wordt omschreven als beeldend, warm en liefdevol. ''Een prachtig verhaal van een ingetogen meisje dat hardleers de volwassenheid ingaat. Dit historisch pareltje heeft me diep geraakt.'' ***** Nancy De Brucker, Boeken & Leesclub De Perfecte Buren ''Het is een prachtig boek in twee mooie delen, wat mij tot ontroering heeft gebracht. Het boek is net een mooie film die voorbijkomt, en daarbij ruik je de vis, de netten en de boten.'' ***** Annette Overvoorde boekrecensent bij Annette Leest Birdys Boeken ''Vanaf de eerste zin wordt je meegevoerd in het verhaal en is het lastig wegleggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat.'' ***** Anneke van Dijken boekrecensent bij Bol.com en Surfing Ann's Boeken Blog

Productspecificaties

Inhoud

Taal
nl
Bindwijze
E-book
Oorspronkelijke releasedatum
08 februari 2017
Aantal pagina's
193
Ebook Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Illustraties
Nee

Betrokkenen

Hoofdredacteur
Eva Bol
Tweede Redacteur
Eva Bol
Hoofduitgeverij
Lieve Hart

Vertaling

Originele titel
Gevangen Wind

Lees mogelijkheden

Lees dit ebook op
Android (smartphone en tablet) | Kobo e-reader | Desktop (Mac en Windows) | iOS (smartphone en tablet) | Windows (smartphone en tablet) | Overige e-reader

Overige kenmerken

Editie
1
Studieboek
Nee

EAN

EAN
9789082480320

Je vindt dit artikel in

Serie
Lieve Hart!
Taal
Nederlands
Boek, ebook of luisterboek?
Ebook
Studieboek of algemeen
Algemene boeken

Reviews

Gemiddelde van 21 reviews
7
9
4
0
1
  • Meeleven met personages

    Positieve punten

    • Meeslepend verhaal
    • Goede verhaallijn

    Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Gevangen Wind zou me niet direct trekken. Toch was ik erg benieuwd.

    Zoals ik al zei is Gevangen Wind niet bepaald een boek dat ik zomaar uit mezelf zou lezen. De cover trekt me niet en ik zou het niet zien liggen wanneer ik in een boekenwinkel ben. Natuurlijk besloot ik het boek wel een eerlijke kans te geven want ik vind lezen nu eenmaal geweldig. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik een boek lees dat me op het eerste gezicht niet trekt, maar dat toch geweldig blijkt te zijn. En ook deze keer was het raak.

    Het verhaal laat een groei zien van de hoofdpersonages waarin je echt meegenomen wordt. Je groeit als het ware met de personages mee. Voordat ik begon met lezen wist ik niet goed wat de titel van het boek moest voorstellen. Soms heb je een bepaald beeld bij een titel, dat had ik deze keer niet. Mede omdat dit de eerste keer is dat ik een dergelijk boek lees, dat zich afspeelt in die tijd. Naarmate ik verder kwam in het boek werd de titel mij al snel duidelijk, ik vind het een perfecte dekking van het verhaal. Het maakt het verhaal echt een compleet plaatje.

    De schrijfwijze van de schrijfster spreekt me enorm aan. Je wordt echt meegevoerd in het verhaal en beleeft de emoties heel echt mee met de hoofdpersonages. Dat is één van de elementen die me heel erg geraakt heeft en die me erg is opgevallen. Emoties worden zo goed verwoorden en uitgelicht dat je bijna niet anders kunt dan meevoelen met de personages. De diepgang van het boek heeft me positief verrast. Er is een perfecte balans gevonden tussen diepgang en een vlot lopend verhaal. Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over dit boek!

    Vond je dit een nuttige review?
    2
    0
  • aanrader

    Ik heb heel erg genoten van het boek. Vanaf de eerste zin wordt je meegevoerd in het verhaal en is het lastig wegleggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Je zit in spanning als er iets naars gebeurt, je moet lachen als er iets grappigs gebeurt, je bent ontroerd als Marrie trots is op haar kind, je wordt verdrietig bij de verdrietige stukken en kwaad op hoe sommige mensen handelen, voor bepaalde mensen krijg je bewondering. Kortom je leeft mee met Marrie en gunt haar alleen maar het beste.
    Het is heel fijn dat het boek ook het eerste deel bevat, zodat je gelijk het begin van het verhaal kan lezen voor als je die nog niet hebt gelezen. Het tweede deel sluit mooi op het eerste deel aan. Het verhaal is realistisch geschreven, waardoor je een mooi kijkje krijgt hoe het ging in die tijd, wat de gewoontes toen waren en hoe men omging met het geloof.
    Wat mij opviel was dat sommige Huizer woorden wel wat op dat van de Volendammer- en de Urker woorden lijken, dat ze die woorden ook in hun dialect gebruiken. Evengoed was ik blij dat er achterin het boek een verklarende woordenlijst staat zodat je kan kijken wat bepaalde woorden betekenen, maar de meeste woorden kende ik al. Toch kan ik me voorstellen dat voor velen bepaalde woorden vreemd voorkomen als je ze niet kent.
    Ook is het leuk dat er achterin een stukje over de herkomst van de kaas staat geschreven en waar de naam kaas vandaan komt.
    Een ding is helaas na het lezen van dit boek duidelijk; roddelen is echt van alle tijden. :(

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Realistisch, boeiend en ontroerend

    Positieve punten

    • leest als een trein
    • boeiend
    • geloofwaardig/realistisch
    • ontroerend
    • ontroerend
    Toon alleen de eerste 3 punten

    MIJN MENING OVER DE UITSTRALING VAN HET BOEK:
    De cover is prachtig: een vrouw in klederdracht uit Huizen. Past helemaal bij de inhoud van deze roman.

    MIJN MENING OVER DE INHOUD:
    De auteur heeft een prettige schrijfstijl. Het boek leest als een trein.

    Vanaf de eerste bladzijde zit ik in het verhaal, proef ik de sfeer en voel mij als het ware thuis in het vissersdorp Huizen. Leef mee met de familie van Marrie. Hun wel en wee worden prachtig, ontroerend en realistisch beschreven. Het tijdsbeeld waarin dit verhaal speelt wordt goed weergegeven evenals de cultuur, gewoontes, geloof, het harde soms stilzwijgende en armoedige leven, zwoegen voor een inkomen en het risico wat daarbij hoort. Zwangerschappen, verlies, vreugde en tevreden zijn met wat er wel is kenmerken deze roman. Karakters worden voldoende uitgediept zodat je een goed beeld krijgt van de mensen.

    Het was leuk en boeiend om te lezen hoe de visserij indertijd werkte, een idee te krijgen van de soorten vis, boten, werktijden en termen. Het boerenleven komt ook aan bod evenals hoe kaas wordt gemaakt en hoe de verschillende soorten ontstaan. Welke belangrijke taken vrouwen als vanzelfsprekend op zich namen en wat hun rol was binnen de familie.

    Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen van woorden en uitdrukkingen die in het verhaal worden gebruikt.

    Heb genoten van deze roman en vind het een echte aanrader.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Historische roman

    Positieve punten

    • Fantasierijk
    • Goede verhaallijn
    • historisch

    n ‘Gevangen wind’ maken we kennis met Marrie. Deze jonge vrouw groeit op in armoede in het vissersdorp Huizen. Haar vader is na het vissen ’s nachts niet thuis gekomen. Haar moeder heeft de zorg voor een aantal kinderen. Marrie is creatief, maakt prachtige kunststukken van de broodnodige kleding. Ze is verliefd op Lammert, een vissersknecht. Lammert neemt het niet zo nauw met de liefde. En dan komt ook hij niet meer terug. Marrie blijft achter met zijn kind.

    ‘Gevangen wind’ bestaat uit twee boeken, ‘Lieve Hart!' en ‘Gevangen wind’. Een aantal mensen speelt de hoofdrol, je leest vanuit verschillende perspectieven over de armoede, de visserij en de hardheid van het bestaan van het dagelijks leven. Alhoewel de verhalen fictie zijn, berusten de verhalen van Van der Hulst-Veerman wel degelijk op waarheid. Door het gebruik van het originele woordgebruik waan je je in de beginjaren van de 20e eeuw.

    Dit jaar las ik ook ‘De levens van Jan Six’ door Geert Mak. Wat beide historische romans gemeen hebben is dat de mannen geen heilige boontjes zijn. In iedere stad een schatje was voor de zeelui, de goeden uitgezonderd, normaal en beide boeken laten zien dat het niet uitmaakte of je arm of rijk was, de rijken maakten weer misbruik van de dienstmeisjes. Beide auteurs schrijven over waargebeurde gebeurtenissen en verweven deze tot een verhaal, waar de Jan Sixen rijk zijn, is Marrie arm.

    Marrie krijgt veel voor haar kiezen, maar ze zet toch door. Van der Hulst laat de historie tot leven komen, en je waant je in het vissersdorp waar de roddels hoogtij vieren. Ze heeft een streekroman pur sang geschreven. Dat de auteur veel research heeft gedaan voor deze verhalen is duidelijk te lezen. Van der Hulst heeft een gemakkelijke schrijfstijl, legt veel uit, en met de verklarende woordenlijst achterin lees je betekenis van een aantal gebruikte begrippen.

    Op de cover van 'Gevangen wind' zie je een schilderij van Marrie, met prachtige muts en kleding, ze leest de Bijbel en daardoor heen geschilderd zie je een vissersboot. Het is een mooie cover waar precies op staat wat je van dit boek kan verwachten.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Gevangen Wind neemt je mee in een leven van weleer

    Positieve punten

    • Spannend

    De roman Gevangen Wind omvat twee delen: Lieve Hart! en Gevangen Wind. In het eerste deel maken we kennis met Marrie, een jonge creatieve vrouw. Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20e eeuw en Marrie leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen. Haar vader is visser, en op een dag is hij gaan botkloppen op de dichtgevroren Zuiderzee. Hij zal niet meer thuiskomen en dit houdt in dat er geen inkomsten meer zijn voor Marrie en haar familie. Deze familie bestaat uit haar moeder, Marrie en haar zes zussen. Het achtste kind is op komst. Marrie is met haar zeventien jaar de oudste. Marrie weet met haar creativiteit inkomsten te creëren, geen vetpot, maar ze kunnen het zo net redden. Marrie is op een leeftijd dat de jongens haar niet onberoerd laten. Maar juist diegene waar zij haar oog op laat vallen, is niet de man die haar moeder voor haar in gedachten heeft. Maar de liefde gaat zijn eigen gang.

    In het tweede deel Gevangen Wind verlaat Marrie het visserdorp Huizen om elders in het land een nieuw bestaan op te bouwen. Een omgeving met totaal andere gewoonten en gebruiken. Voor haar niet makkelijk, ze doet haar best maar of ze hier gelukkig wordt?

    “Vader was nog niet thuis. Tussen Marrie en moeder hing een ijzige stilte. Daar was dan ook alles meegezegd, want als ze in moeders ogen keek, zag ze een hevige en pikzwarte zeestorm woedden. Zo erg dat ze zich schuldig voelde.”

    Deze roman werpt je ver terug in de tijd. Janine heeft een prachtige, beeldende schrijfstijl en als in een film zie je alles dat beschreven wordt in heldere beelden voorbij komen. Op het moment dat ik deze recensie schrijf is het buiten heel koud en als je je dan voorstelt dat ze in de tijd weinig hadden en vooral geen fatsoenlijke verwarming, krijg ik het extra koud als ik daar aan denk. Onze voorouders moesten keihard werken voor een paar centen en een beetje eten en de auteur laat je door deze roman wel beseffen hoe goed we het nu hebben.

    Vanuit een wisselend perspectief lees je in Gevangen Wind het verhaal over een jonge vrouw die door de omstandigheden gedwongen wordt een keuze te maken en het verhaal over een man die door het lot de mogelijkheid krijgt een nieuw leven op te bouwen. Een roman die interessante historische feiten combineert met een prachtig verhaal, waarin je vooral meeleeft met Marrie. Een jonge vrouw waar bewondering voor te krijgen is, vooral de wijze waarop zij door blijft gaan en niet bij de pakken neer blijft zitten. Ondanks alle moeilijke en soms keiharde omstandigheden. Een vrouw die eigenlijk maar een ding wil, een gelukkig leven voor haar en haar kind.

    “Alles wat ze moeizaam had opgebouwd was ze kwijt. Dat was haar straf. Net als in die nare droom was haar met zorg geplaveide weg meedogenloos afgebrokkeld.”

    De fijne schrijfstijl laat deze roman vloeiend lezen. De historische feiten zijn interessant om te lezen en daarnaast kan de lezer genieten van een mooi, soms best indringend verhaal. Janine creëert een goede bijpassende sfeer en de wijze waarop de feiten met fictie worden gecombineerd maken van Gevangen Wind een welgevormd en overtuigend verhaal. Gevangen Wind neemt je mee in een leven van weleer, een prachtig verhaal over leven en overleven.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Terug in de tijd!

    Positieve punten

    • Meeslepend verhaal
    • Goede verhaallijn

    Vanaf de eerste bladzijde werd ik het verhaal ingezogen. Schrijfster van der Hulst-Veerman heeft het vermogen om historische aspecten om te zetten in een warm en geloofwaardig verhaal. Zij vertelt over de armoede waarin de vissers uit die tijd leefden en ik “zag” het als een soort van film in mijn hoofd voorbij komen. Bijzonder interessant vond ik om te lezen hoe men destijds om ging met verlies, hoe men aan de man kwam, hoe de hechte gemeenschap met elkaar om ging (en dat was echt niet altijd even aardig!) en hoe Marrie zich letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water hield. Ik voelde mij tijdens het lezen van het boek zeer begaan met de levensloop van Marrie. De historische aspecten geven dit verhaal nog meer cachet en maakte het voor mij nog interessanter om te lezen. Kortom een pareltje in zijn soort!

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • meeslepend verhaal

    Positieve punten

    • Meeslepend verhaal
    • Goede verhaallijn
    • geschiedenis

    Janine heeft een prachtig staaltje schrijfwerk neergepend in dit boek. Het sleurt je mee in een andere tijd, een andere manier van leven en het is indrukwekkend om te lezen hoe het destijds er allemaal aan toe ging.
    De auteur weet Marrie heel goed neer te zetten. Een jongedame die een fier meisje is en alles netjes in de plooi wil hebben, van kledij tot haar haardracht. Hoe arm ze ook is, alles moet altijd netjes verzorgd zijn. Doordat ze de oudste is heeft ze een enorme taak om haar moeder te helpen en een bron van inkomsten te zijn. Je leert hier in dit boek hoe hard en onrechtvaardig het in de vishandel eraan toe gaat. Zowel haar moeder als zij moeten dit ondergaan of ze hebben geen inkomsten en er is al zo bitter weinig waar ze van moeten leven. Vrouwen hadden het zeer moeilijk in die tijd en zeker als het hoofd van het gezin er niet meer was.
    Doorheen het verhaal leer je hoe het was in deze Nederlandse contraire. Een prachtig stukje geschiedenis die ik als Vlaamse weet te waarderen en waar ik echt van genoten heb. Het geeft een harde tijd weer maar de mensen hadden een soort fierheid. En ook in dit boek staat de evolutie niet stil.
    Janine heeft heel veel research gedaan voor dit boek en dat merk je heel goed. Ze geeft een kijk in de wereld van Huizen en hoe alles eraan toe ging. Van de vishandel tot de kaashandel, gewoonten, klederdracht, godsdienst, geografie, cultuur en taalgebruik.
    Gelukkig was er een verklarende woordenlijst achter in het boek. Het was heel leuk om deze taal te lezen en de gezegden. “In bedde kómmen van een kijntjen’ is zo een van die typische uitdrukkingen voor die tijd. Ook in het nawoord heeft Janine nog tijd besteed om ons kennis te laten maken met de kaashandel.
    Ik zou zo nog eventjes kunnen doorgaan maar lees het boek zou ik zeggen. Het is een prachtig verhaal van een ingetogen meisje dat hardleers de volwassenheid ingaat.
    Dit historisch pareltje heeft me diep geraakt en krijgt van mij 5 sterren.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Gevangen wind: de teletijdmachine brengt je 100 jaar terug in de tijd

    Positieve punten

    • Meeslepend verhaal
    • Goede verhaallijn

    Ik twijfelde eventjes... Een historische roman over vissers en kaasventers. Op het eerste zicht ben ik lauw enthousiast. Toch bekoort het boek me meer dan ik had verwacht. Een teletijdmachine!

    Auteur
    Janine van der Hulst-Veerman kende ik niet! Haar debuut - Lieve Hart! - en het vervolgverhaal 'Gevangen wind' zitten samen in dit boek. Ik kan me inbeelden dat Janine heel wat uurtjes is zoet geweest met haar onderzoek naar de tijd van toen. Naar het leven in het begin van de 20ste eeuw, naar het wel en wee van de vissers én de kaasventers. Knap!

    Cover
    Toegegeven...ik ben geen fan van de buitenkant! Die doet nogal mistroostig, donker en treurig aan. Misschien wel kenmerkend voor die tijd, waarin het leven grijs kleurde.

    Plot
    Lieve Hart!
    We volgen hoofdpersonage Marrie, de oudste dochter van 7 kinderen (niet ongewoon toe). Haar vader - visser in Huizen - overlijdt tijdens zijn gevaarlijk werk. Het gezin leeft dan in armoe. Gelukkig kan Marrie handig overweg met naald en draad en draagt zo een steentje bij. Na een tijd werpt Marrie steelse blikken naar de vissersknecht Lammert. Ze worden verliefd en ze raakt zwanger. Helaas keert Lammert even later niet terug van de woelige zee. Door de roddels in het dorp raakt Marrie in het isolement. Na haar bevalling erkennen haar 'schoonouders' haar zoontje. Oef! Maar heeft Lammert de storm overleefd of niet?

    Gevangen Wind
    In dit deel trekt Marrie met haar man en twee kinderen naar een boerderij in Friesland. Daar leert ze kaas maken en haar echtgenoot reist rond in Duitsland en Limburg als kaasventer. Als haar dochtertje doodgeboren wordt, valt Marrie in een diepe depressie. Het gezin trekt terug naar Huizen, waar ze dicht bij haar familie kan wonen en haar naaiwerk kan opnemen. Daar komt haar dochtertje ter wereld. Toch slaat het noodlot weer toe...

    Conclusie
    Vooral de traagheid van het verhaal heeft mij bekoord. Onze hectische wereld vergeet je meteen door de korte zinnen, die je in een lijzige omgeving brengen. De personages leven in een erg kleine wereld. De roddels van het dorp zijn onze 'sociale media' - alleen veel langzamer én met veel meer impact.

    Het boek geeft me inzicht in de weinige impulsen, die de jeugd had en de voordelen hiervan. Meer genieten van kleine dingen. Wat me opviel is ook de onwetendheid. Net voor de bevalling van haar zoontje Aart krijgt Marrie van haar moeder de 'wijze raad': 'Het kind komt niet uit je navel, maar van onderen...' De woordenschat en beeldspraak dompelen je helemaal onder... 'In bedde kommen van een kijntjen' (= bevallen). De verklarende woordenlijst heb ik pas bij het laatste blad gezien :-). Een aanrader!

    Als extraatje krijg je historische achtergrondinformatie mee over de kaasventers. Fijn!

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Gevangen Wind heeft mij gevangen

    Positieve punten

    • Spannend
    • Grappig
    • Meeslepend verhaal

    Het is Huizen, anno 1906. Marrie bijna 18 jaar, woont nog thuis. Met 6 zusjes en een zwangere moeder. Het leven was hard, en het was in december erg koud. Nog een aantal dagen voor kerst. Vader was met iemand extra vis gaan vangen, daarvoor moest hij op het ijs. Want in de winter leefde ze op de pof gezien het visserijseizoen van april tot november liep. Dan waren het lange dagen en gleden de botters bij nacht en ontij de havens in. Maar in de winter liep dit heel anders.

    Marrie en moeder wachtten op vader. Hij was nog niet thuis. Moeder zag bleek. En Marrie mocht niet helpen zoeken in het donker van moeder. Dan komt er een bericht: Vader is door het ijs gezakt en kon niet meer gered worden door zijn maatje. Als dan ook nog de baby van moeder dood ter wereld komt, is er veel verdriet. Maar het leven gaat door en er moet brood op de plank komen. Marrie gaat breiles geven aan een clubje meisjes. Ze heeft een oogje op Lammert, die dagelijks voorbij loopt en naar haar kijkt. Moeder moet er in het begin niets van hebben. Hij is een knecht op een vissersboot en neemt af en toe wat vis mee. Moeder gaat overstag.. en laat haar dochter Marrie met hem wandelen. Als Lammert op een dag weer vertrekt met de boot, heeft Marrie er geen goed gevoel over. Komt hij wel terug?
    Deel 2: Gevangen Wind
    Het is Huizen 1914. Marrie is nu wat jaartjes ouder en ze verlaat het ouderlijke huis. Om zo zelf haar eigen geluk te gaan zoeken. Zo komt ze op een boerderij terecht, met veel koeien en kaas. Dat is ze totaal niet gewend en ze vind het daar ook erg stinken. Het is dus heel erg wennen voor Marrie. Het leven leek haar erg leuk, maar ze mist ook wel erg het vissersdorp Huizen. Zo probeert ze de lokale klederdracht na te maken, want dat is haar grote hobby. Maar is dit het nu ..waar Marrie zo gelukkig van wordt?

    Je leest het in het vervolg op Lieve Hart.

    Het verhaal is geschreven in de 3e persoon en speelt zich af in begin van de 20e eeuw over het harde vissersbestaan in Huizen. Er wordt soms dialect gebruikt, maar dit is goed te volgen. Als je er niet uit komt, zit er achterin een lijstje met vertalingen. Het verhaal leest heel prettig.
    In deel 2 lezen we over het vervolg van Marries leven, nu 8 jaar later. Het leven is nog steeds anders dan het nu is. Er wordt weinig onderling met elkaar gesproken. Verdriet en pijn wordt verdrongen en dit zorgt voor bitterheid. Er is hierdoor niet altijd begrip voor elkaar. Ook door onwetendheid of hulp die net te laat komt.. gaan geboortes niet altijd goed ..wat opnieuw uitmondt in veel verdriet.

    De schrijver Janine van der Veer- van der Hulst heeft hiermee een prachtig mooi historisch verhaal neergezet. Het verhaal is levensecht. Met wat spanning & romantiek schrijft ze over het leven rondom 1906. Zo leven we mee met Marrie die ongerust is en wacht op vader.. vol spanning leef je met haar mee. Je voelt bijna de spanning tussen haar en moeder. Moeder die heel verdrietig een dood kindje krijgt. Het is een hard leven zo rondom 1906, met kou en armoede inde winter. Met bijna vlinders in je buik, lees je over Marrie en de liefde van haar voor haar Lammert, en haar ongerustheid als hij toch uitvaart met het slechte weer.

    { “ De tiid hâldt gjin skoft “}

    Het is een prachtig boek, in 2 mooie delen, wat mij tot ontroering heeft gebracht. Het boek is net een mooie film die voorbij komt, maar daarbij ruik je de vis, en de netten en de boten, zit je bijna te bibberen als ze wachten op vader.. en pingt er een traan, als moeder een dood kindje krijgt. Het is allemaal zo levensecht.. en prachtig om te lezen. En geeft goed weer, hoe het er vroeger aan toe ging.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0
  • Een kijkje in het leven van weleer

    Positieve punten

    • Fantasierijk
    • Meeslepend verhaal
    • Goede verhaallijn

    In dit deel worden de twijfels beschreven die Marrie ervaart. Het verdriet over dood en over de onuitgesproken gevoelens van dierbaren waren heel goed voelbaar.
    We lezen over het personage Marrie zelf maar vooral over de gebeurtenissen die om haar heen plaatsvinden. Dat alles gebeurt op een ingetogen manier, helemaal passend in het tijdsbeeld.
    De zorgen die men toendertijd had om een deugdelijk middel van bestaan op te bouwen zijn goed voelbaar in het tweede gedeelte. Om niet af te glijden in armoe en bijna alles te willen aanpakken om met het gezin te kunnen overleven.
    Ook in deze uitgave is het duidelijk dat de auteur zich bijzonder goed geïnformeerd heeft en de lezer meeneemt op een avontuur in de tijd waar het voor vrouwen nog niet vanzelfsprekend was om een eigen mening te hebben.
    We komen de eerste auto's tegen in dit verhaal, wat een heel nieuwe periode in Nederland inluidt. De mogelijkheden groeien voor de beroepsbevolking. Ook voor Lammert is dit het geval aangezien hij voor het beroep van kaasventer heeft gekozen. De inwoners uit Huizen waren liever eigen baas en een grens diende alleen maar om overgestoken te worden. Ze zagen hun afzetgebied steeds meer groeien.
    Door het boeiende verhaal over de gebruiken en de cultuur van deze periode lees je over de soms wat vreemde woorden heen. Deze worden achter in het boek verklaard in een verklarende woordenlijst, maar meestal is het niet nodig om daar in te kijken omdat de betekenis tijdens het lezen duidelijk is geworden.
    Een mooie toevoeging is het nawoord dat handelt over kaas en kaasventers, met name de Duitse kruiers. Deze ter zake doende informatie wordt hier op een prettige manier aangeboden door Janine.
    Deze bundel heb ik graag gelezen en kan ik waarderen met 4/5 sterren.

    Vond je dit een nuttige review?
    1
    0

Kies gewenste uitvoering

Kies je bindwijze (2)

Prijsinformatie en bestellen

Niet leverbaar

Ontvang eenmalig een mail of notificatie via de bol app zodra dit artikel weer leverbaar is.

Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.

Over de serie Lieve Hart!

Lijst met gekozen artikelen om te vergelijken

Vergelijk artikelen